Firimass logo Regiobank logo

Bel ons: 0314 32 64 78

  • Snelle persoonlijke service in bankieren, verzekeren en hypotheken.

    €0,00

    Beschrijving

    Snelle persoonlijke service in bankieren, verzekeren en hypotheken.
  • Waar kunnen we u bij helpen?

    €0,00

    Beschrijving

    Waar kunnen we u bij helpen?
">

Hypotheken


Ontbindende voorwaarden zijn belangrijk !

Dit is waarom ontbindende voorwaarden belangrijk zijn

GEPLAATST OP: 19-07-2023 

Veel huizenkopers zijn bereid om de ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract te schrappen als ze op die manier meer kans maken op de woning. Je loopt dan echter wel een groot financieel risico.

Uit een enquête van Makelaarsland blijkt dat 14 procent van de ondervraagden überhaupt niet van plan is om ontbindende voorwaarden op te nemen wanneer ze een bod doen. Een groter percentage, 45 procent, staat ‘welwillend’ tegenover het idee om de voorwaarden te laten vallen wanneer ze zo meer kans maken om de slag om de woning te winnen.

Hoe zit het ook alweer?

Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je drie dagen wettelijke bedenktijd. Je kunt dan zonder opgave van redenen van de woning af. Is die periode verstreken, dan kun je alleen nog kosteloos van de koop af wanneer je je kunt beroepen op ontbindende voorwaarden.

Welke ontbindende voorwaarden zijn er?

  • Het voorbehoud van financiering is de belangrijkste. Met deze voorwaarde ben je beschermd wanneer een hypotheekverstrekker je het benodigde bedrag niet wil lenen. Je moet meestal wel twee afwijzingen kunnen laten zien. Soms koppelen huizenkopers ook de Nationale Hypotheek Garantie aan deze voorwaarde: lukt het niet om een hypotheek met NHG te verkrijgen, dan kunnen ze onder de koop uit.
  • Het voorbehoud van bouwkundige keuring is een belangrijke tweede. Vaak wordt er dan een drempelbedrag opgenomen in het voorlopig koopcontract. Bijvoorbeeld: wanneer de herstelkosten van de geconstateerde gebreken de tienduizend euro te boven gaan, kan de koper het contract kosteloos ontbinden.
  • Een derde is het voorbehoud van verkoop eigen woning. Je neemt dan een datum op wanneer de woning van de koper verkocht moet zijn.

Geen ontbindende voorwaarden?

Heb je géén ontbindende voorwaarden opgenomen en moet je na de bedenktijd toch ontbinden, dan ben je in de regel tien procent van de koopsom verschuldigd. Dat bedrag kan hoger worden wanneer de verkopers kunnen aantonen dat hun schade hoger is.
Ook kan het voorkomen dat je wél ontbindende voorwaarden hebt opgenomen, maar dat je niet aan de eisen voldoet om ze in te mogen roepen. Je laat bijvoorbeeld slechts één afwijzing van een bank zien, terwijl er volgens het koopcontract twee vereist zijn. Ook moet je serieus met de ontbindende voorwaarden omspringen, lees daarover hier meer

Wat kan er nou eigenlijk misgaan?

Waar zijn die voorbehouden nou écht voor nodig, vragen veel huizenkopers zich af. Ik heb toch online een berekening gemaakt en dit is het bedrag dat ik kan lenen. Toch kan er iets misgaan. Bijvoorbeeld omdat de bank de woning lager taxeert dan de koopprijs die jij moet betalen: je zit dan met een gat in je financiering. Of omdat er toch een BKR-registratie of studieschuld opduikt die je leenruimte verkleint. Maar ook een onverwacht ontslag komt voor. Let op: veel banken en advieskantoren werken tegenwoordig met een hypotheekverklaring die meer zekerheid biedt: informeer er naar bij je hypotheekadviseur.

Zie je af van het voorbehoud van bouwkundige keuring, dan sta je minder sterk wanneer er toch iets met het huis blijkt te zijn. De verkoper heeft een mededelingsplicht, maar als koper heb je een onderzoeksplicht. Met een keuring vul je die onderzoeksplicht voor een groot deel in. Het is heel lastig om achteraf aan te tonen dat de verkoper een bepaald gebrek bewust heeft verzwegen. Zeker in geval van een wat oudere woning is het verstandig om een bouwkundige te laten komen. Je kunt dan nog van de koop af, of opnieuw in onderhandeling gaan om een lagere prijs te bewerkstelligen.

 

Collecties

Bijbehorende bestanden

Vergelijkingskaart Hypoth

Komt u kennismaken?

 

Persoonlijk contact met u, dat is ons doel. Want hoe meer we over u weten, hoe beter we u kunnen adviseren. Kom gerust even kennismaken om te kijken of het klikt.

Regiobank.nl 

  Regiobank in de buurt

Zelfstandig adviseur Regiobank

   

 

U vindt ons op de volgende locaties in
Doetinchem en Zelhem:

Firimass/RegioBank
Hofstraat 14
7001 CD Doetinchem

Prinses Irenestraat 3A
7021 CG Zelhem

T : 31 (0)314 326478         
E : info@firimass.nl                

Openingstijden Doetinchem

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag 
Vrijdag 
Route inplannen
9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00
9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00
9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00
9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00
9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

Openingstijden Zelhem

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

Route inplannen

13:30 tot 17:00
09:00 tot 12:30
13:30 tot 17:00                          
09:00 tot 12:30
13:30 tot 17:00

 

© 2024 · Firimass · qlant, imago & ontwerp